Norges vakreste bilveier

Norges vakreste bilveier

Her er et utvalg av Norges vakreste bilveier – kåret til «Nasjonale turistveger». Samtidig som disse veiene byr på noe av det flotteste landet vårt har å by på, er de også ganske krevende for bilen og viktige sikkerhetsfunksjoner må være i orden.

Bratte og lange oppoverbakker med høyt turtall krever god kjøling av motoren og god clutch. Nedoverbakkene og hårnålsvinger stiller ekstra krav til bremser og forstilling.
Vi anbefaler ekstra service på klimaanlegget *) i tillegg til gode vindusviskere og godt med spylervæske. Med riktig temperatur og frisk luft i kupéen, og selvfølgelig god utsikt gjennom alle vinduer til den vakre naturen, gjør du ferieturen mer vellykket for deg og dine.

Skulle du allikevel få problemer med bilen underveis, vil det lønne seg å ha tatt siste hovedservice hos MECA. Vi inkluderer alltid ett års MECA Veihjelp – uten kostnad og uten egenandel.

Her kommer våre anbefalte Nasjonale turistveger – og verkstedene dersom du får problemer med bilen.

NORD
Varanger

Vi begynner helt i nord, på E75 mellom Hamningberg og Varangerbotn. Strekningen beskrives som veien til ishavet, og oppleves av mange som en reise mot verdens ende. Turen går i variert terreng, fra sjøsamegrender, via kvenbygdene, på veier mellom klipper, myr og bjørkeskog, før du til slutt kommer ytterst til Storhavet. Her finnes også et rikt fugleliv og det kan være mulig å få øye på fuglearter som ikke finnes noe annet sted i verden.

Nærmeste MECA-verksted:
Bulder Verksted AS Tana
Skippagurra
Mobil: 919 16 607

Norges vakreste bilveier - Varanger

Senja

Stupbratte fjell, rett ned i havgapet, preger vegen som snor seg ytters på Senja. På strekningen mellom Gryllefjord og Husøy får du også øye på tinderrekken Okshornan, som reiser seg fra havet og den kritthvite Ersfjordstranda med det fashionable toalettbygget, også kalt «gulldassen». Turistvegen slynger seg også på høydedraget gjennom bygda Bergsbotn, der hav og himmel møtes, og man ofte (på vinteren) kan få med seg Nordlyset.

Nærmeste MECA-verksted:
Brøstad Bil AS
Dalgårdveien 1
9311 Brødstadbotn
77 18 81 47

Norges vakreste bilveier - Senja

Lofoten

Når det gjelder vakre veier kommer man selvsagt ikke unna Lofoten. Strekningen fra Raftsundet til Å, ytterst i havgapet, byr på en natur som kan ta pusten fra deg; åpent hav, bratte fjellskrenter, kritthvite sandstrender og ikke minst en levende kystkultur som bør oppleves. Opplevelsene står i kø langs E10 – og til tider også bilene, i den travleste fellesferien. Vi anbefaler å bruke god tid her, og gjerne ta en avstikker til fiskeværet på Eggum, glasshytta på Vikten, bading på stranda på Utakleiv eller fiskeværet Nusfjord.

Nærmeste MECA-verksted:
Bil & Dekkservice AS
J. M. Johansensvei 189
8340 Stamsund
76 08 94 00

Norges vakreste bilveier - Lofoten

VEST
Atlanterhavsvegen

Veien som bukter seg rett på innsiden av Hustadvika er vel Norges mest fotograferte vegstrekning – og det med god grunn. Veien fra Bud til Karvåg på Averøya tar deg med rett ut i havgapet, og er ansett for en av verdens vakreste, både med bil, sykkel og til fots. Ta gjerne en pause og gå utsiktstien på Eldhusøya, som er åpen både sommer og vinter. Få også gjerne med deg kunstinstallasjonen «Columna Transatantica» ved Vedvang og fiskeplassen under Geitøybrua.

Nærmeste MECA-verksted
Kvikkservice as
Eidemsbakken 1
6440 Elnesvågen

Norges vakreste bilveier - Atlanterhavsvegen

Sognefjellet

Fylkesveg 55 over Sognefjellet er Nord-Europas høyeste fjellovergang, hele 1434 meter over havet på det høyeste. Vegen går fra Kulturlandskapet i Lom, forbi Sognefjellshytta på toppen av Norge, og ender i Gaupne, innerst i Sognefjordet. Underveis kan du blant annet få med deg rasteplassen i furuskogen i Leirdalen, forbi de snøkledde toppene Skagsnebb og Steinetind, og utsiktspunktet ved Nedre Oscarshaug, før vegen stuper nedover mot Sognefjorden.

Nærmeste MECA-verksted:
Fortun Bensinstasjon as
Lustravegen 4851
6877 Fortun
Tlf. 57 68 61 57

Norges vakreste bilveier - Sognefjellet

Hardanger

Vil du se noen av Norges vakreste fosser er Hardanger et opplagt valg. Nasjonal turistveg hardanger består av fire strekninger: Granvin – Steindsalfossen, Norheimsund – Tørvikbygd, Jondal – Utne og Kinsarvik – Låtefoss. Skjervsfossen mellom Granvin og Voss, med fall på 150 meter, Låtefossen som står som en dusj over veien, og Steinsdalsfossen, der du kan gå bak fossen uten å bli nevneverdig våt, er blant severdighetene. Andre steder går veien bokstavelig talt gjennom vakre eplehager og svært Instagram-vennlig natur, blant annet rasteplassen ved Steinstøberget.

Nærmeste MECA-verksted:
Bilbruket as
Øvre Langhaugen 11
5709 Voss
Tlf. 56 51 20 00

Norges vakreste bilveier - Hardanger

Jæren

Dersom du elsker havet, er dette en skikkelig godbit. Kystlandskapet du får oppleve på denne strekningen mellom Borestranda og Flekkefjord skiller seg ut fra alle de andre strekningene. Dersom du ønsker noe mer enn sanddyner, rullesteiner og uendelig stor himmel kan du dra innom Friluftshuset på Orrestranda, en 5 kilometer lang sandstrand, svært attraktiv for alle som elsker vindsurfing og bading.

Nærmeste MECA-verksted
Egersund Bilverksted as
Kvellurveien 1a
4373 Egersund
Tlf. 47809600 / 94013517

Norges vakreste bilveier - Jæren

MIDT-NORGE
Rondane

Kan vi friste med en kjøretur i grenseland mellom gammelt kulturlandskap og ruvende fjell? Tar du Fylkesvei 27 mellom Muen og Folldal i Rondane skjønner du raskt hvorfor dette området har gitt inspirasjon til så mange forfattere og kunstnere. I Folldal kan du ta en rast på Folldal gruver – ett av Norges viktigste industrielle kulturminner. Eller nyte utsikten over vakre Atnasjøen, omkranset av runde fjell, på Sohlbergplassen utsiktspunkt.

Nærmeste MECA-verksted:
Jonstad Auto as
Øvre Månavei 350
2560 Alvdal
Tlf. 940 50 730

Norges vakreste bilveier - Rondane

Valdresflye

Ved inngangen til Jotunheimen ligger Valdresflye. Å kjøre fylkesvei 51 mellom Garli og Hindsæter gir en følelse av å kjøre en vei som svever gjennom noe av det vakreste fjellandskapet vi har. Gjendeosen ved den vakre innsjøen Gjende er vel verd et besøk. Det samme gjelder Flye 1389, som er det høyeste punktet på strekningen og et godt utgangspunkt for flere fotturer.

Nærmeste MECA-verksted:
Sebu Bil & Bensin AS
Vindevegen 1
2940 Heggenes
Tlf. 61 34 29 20

Norges vakreste bilveier - Valdresflye

Hardangervidda

På riksvei 7, midt mellom øst og vest, kan du krysse Hardangervidda. Vinterstid kan strekningen ofte være stengt, men på sommeren kan du her oppleve store og vakre kontraster underveis. Her får du utsikt til både Hallingskravet og Hardangerjøkulen, før du kommer til Vøringsfossen og til slutt den trange, bratte Måbødalen. Vi anbefaler et stopp på en lokal fjellstue underveis.

Nærmeste MECA-verksted
Bilplaneten AS – avd. Ål
Sundrevegen 170
3570 Ål
Tlf. 32 08 64 00

Norges vakreste bilveier - Hardangervidda

Kilder:

 

*) Klimaanlegget er ofte ikke en del av bilens ordinære service-program.