Utsikter til en trygg sjåfør

Utsikter til en trygg sjåfør

Ett sekund med dårlig sikt eller uoppmerksomhet er alt som skal til for å skape en dramatisk situasjon. Disse enkle grepene skaper bedre sikt for deg når høstmørket faller på.

Du har sikkert opplevd det når høsten kommer; plutselig blir syklister, fotgjengere og andre trafikanter vanskeligere å se.

Høstmørket er ingen spøk – faktisk utgjør det en stor økning i risiko for deg som sjåfør. Cirka 40 % av alle ulykker med fotgjengere skjer i mørket, ifølge Statens vegvesen.

Regionleder i Trygg Trafikk i Innlandet, Marianne Mittet Solbraa,

Regionleder i Trygg Trafikk i Innlandet, Marianne Mittet Solbraa, tror mange ikke tar høstmørket nok på alvor:

– Svært mange tar ikke innover seg hvor sakte man faktisk må kjøre for å kunne «stanse for enhver påregnelig fare eller hindring», slik vegtrafikkloven pålegger oss, som sjåfører. Den hastigheten du skal ha når du ferdes er så lav at de færreste av oss tilpasser farten til høstmørket, slik vi burde, sier Solbraa, som også er utdannet trafikklærer.

Bli lys!

Heldigvis er det mye man kan gjøre som sjåfør for å sørge for best mulig sikt i mørket. Det første er å sørge for riktig bruk av lys.

Hvordan undersøker vi lysforholdene på bilen vår?

– Vi kan jo begynne med lyspærene. Disse kan løsne, særlig på eldre biler. I så fall vil du merke at lysretningen er feil. Ta gjerne en runde rundt bilen og kontroller at både nær- og fjernlys virker, både foran og bak. Sjekk også at det ikke er noen riper eller sprekker i lyktene. Om høsten er det ofte mer fukt i været, noe som igjen kan føre til at det oppstår dugg på glassene, dersom de ikke er tette. Det vil jo også redusere sikten, forklarer Solbraa.

Se, et ekorn!

Godt lys er viktig – men det er også viktig å se det. Høsten innebærer ofte «mer vær», og regn, fukt, blader eller sølevann er ofte med på å begrense sikten gjennom rutene. Det betyr behov for mer renhold av både frontruter, vinduer og lykter.

Vindusspylervæske er viktig å fylle på – men ikke nok til å holde alt rent, sier Solbraa.
– Det er viktig å vaske rutene, ikke bare på utsiden, men også på innsiden. Det kommer ofte mange partikler inn i kupeen gjennom lufteanlegget eller vinduene. Ta gjerne en klut og vask over rutene inni. På utsiden oppfordrer hun til høstsjekk av vindusviskere.

– Stryk med fingeren over gummien, og kontroller at den er hel og at den ikke har blitt hard eller sprukket. Husk også å kontrollere viskerne på lyktene, dersom du har det. Dersom du ikke får bort filmen på frontruta, finnes det en rekke produkter som kan brukes for å fjerne det. Og ha gjerne med en ekstra kanne vindusspylervæske, særlig på lengre turer, sier Solbraa.

 

Bevisst bilist = god sikt

Selv om det kan være irriterende å innrømme, kan alderen også påvirke hvor mye du får med deg i høstmørket. Som 60-åring har du i snitt mistet mer enn halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring. Solbraa har erfart at mange begynner med kjørebriller allerede i 50-årene.

– Moralen er: Ikke nøl med å kontakte fagpersonell, dersom du merker dårlig sikt.

Gjelder det lyktene er det lurt å kontakte et verksted, sier Trygg Trafikk-eksperten.