Hjulskift

NULL STRESS

2020-04-01

Det er trygt å bytte hjul hos et MECA verksted.

«Må jeg bytte hjul?»

Ja, du bør absolutt bytte hjul vår og høst. Loven sier at du skal sikre tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, og det er ikke noe som heter helårsdekk!

Vinterdekk er laget av en gummi som holder seg myk på vinteren for godt feste på kaldt underlag. Om sommeren blir asfalten varm, og vinterdekk vil være altfor myke og gi dårlig feste og farlige kjøreegenskaper.

Sommerdekk er laget tilsvarende tilpasset sommerføre og vil gi mye dårligere kjøreegenskaper på kaldt underlag om vinteren.

For Sør– og Midt-Norge er piggdekk forbudt fra første mandag etter 2. påskedag og til 31. oktober. For Nordland, Troms og Finnmark er piggdekk forbudt fra 1. mai til 15. oktober.

 

«Kan jeg bytte hjul selv?»

For ikke mange årene siden skiftet de fleste bileiere hjulene på bilen sin selv, men det er ikke like vanlig lenger. Hjulbolter/-muttere som kan være skikkelig vanskelige å løsne er ikke lenger det eneste problemet. Når det gjelder nyere og avanserte bilmodeller er det flere feller å gå i.

En vanlig feil man gjør uten profesjonelt verkstedutstyr, er å plassere jekken feil, eller at bilen eller jekken står ustødig eller på ujevnt underlag. Hvis jekken flytter seg kan det lett oppstå skader som koster dyrt å få reparert – med batteripakken på en elbil som det verste eksempelet.

Hvis du har luftfjæring, kan man risikere å ødelegge luftbelger om man ikke setter bilen i "jekke-modus". Dette kan raskt koste titusenvis av kroner ekstra.

En del dekktrykksensorer må programmeres på nytt etter hjulskift, og det krever profesjonelt utstyr og kompetanse. Hjulbolter/-muttere skal alltid trekkes til med oppgitt moment, og det krever utstyr som momentnøkkel eller momentstav.

Velger du å la MECA-verkstedet skifte hjul for deg, har vi alt nødvendig utstyr og kunnskap. Våre erfarne og proffe mekanikere ser samtidig an dekkenes tilstand og alder, om dekkene er slitt, eventuelt om de er skjevt slitt. Vi programmerer dekktrykkvarslingen dersom bilen har det, og vi leverer selvfølgelig bilen tilbake med riktig dekktrykk.

Når hjulene er skiftet, skal hjulbolter/-muttere ettertrekkes etter 30 km. Du kan gjøre det selv, eller kom innom oss, så gjør vi det for deg.