Mekaniker sjekker bremsene

Slik har vinteren påvirket bilbremsene

2022-03-31

Bremsesystemet er noe av det aller viktigste når det gjelder bilens sikkerhet, og bremsefunksjonen må derfor til enhver tid fungere som den skal. Det mest utbredte problemet er rust på bremseskivene, og dette er et spesielt utpreget problem etter vintersesongen.

«Hver eneste dag kommer det inn bileiere som har problemer med slitasje eller rust på bremsene på bilen. Det er en av de mest vanlige feilene» - sier Leif Bjarne Strandbakke, avdelingsleder ved MECA Service, Lillehammer.

Mange veier saltes om vinteren for å fjerne snø og is, og det er dette samme saltet som spruter opp under bilen og forårsaker utfordringer for bremsene. Etter å ha kjørt på norske vinterveier, er det ekstra viktig å kontrollere sesongens påkjenning på bremsene, og dette bør gjøres med jevne mellomrom.

«Det er stor forskjell mellom sesongene, og saltet forverrer både rust og slitasje. Kommer det salt på bremseskivene, utløses en kjemisk prosess som kan danne rust. Hvis du ikke får vasket eller «bremset bort» saltet, vil reaksjonen begynne å spise metallet på bremseskivene» sier Leif Bjarne Strandbakke.

 

Meca_bestill_time

 

Mekaniker sjekker bremsene

En større utfordring blant el-biler:
Rust på bremsene er et mer omfattende problem på el-biler, og årsaken er et resultat av bremsefordelingen under bilkjøringen.
På el-biler står elmotoren for mesteparten av nedbremsingen. Dette på grunn av at el-bilen lader hver gang du slipper gassen – også kjent som regenerering. Til tross for mange fordeler ved dette, vil regenerering også kunne by på utfordringer, spesielt under vintersesongen. En av utfordringene er at saltet på bremseskivene ikke slites bort ved nedbremsing og dermed kan danne rust på bremsene. Derfor er det viktig å forstå hvordan en kan bemerke seg rust på bremsene i forkant, og hvordan problemet kan håndteres før det utvikler seg til å bli dyrt å reparere.


Deler av felg med synlig bremseskive

Hvordan se slitasje på bremsene?
Flere verksteder opplever at bilene som kommer inn har slitasje på både bremser og dekk uten at bileieren merker det selv. Den mest effektive måten å bli bevisst på bremseslitasje, er å gjennomføre en visuell inspeksjon av bremseskivene ved å vende blikket gjennom felgen for å inspisere området. Tegn en bør se etter er rust eller misfarging på bremseskivene. Du kan også oppleve litt dårligere bremseeffekt under kjøringen, og at du må tråkke litt hardere enn normalt på bremsene. Utover dette er det ingen andre forvarsel.


«Hvis en unnlater å utføre EU-kontroll og service, vil det kunne gå galt. Men så lenge du har bilen på EU-kontroll annethvert år, så er det med på å begrense skadeomfanget. Første EU-kontroll skal utføres innen 4 år etter første gangs registrering, og deretter annethvert år etter første kontroll» sier Leif Bjarne Strandbakke.

 

Hva kan du selv gjøre?
Det er ikke så mange ting en selv kan gjøre for å unngå bremseslitasje, men det finnes noen tiltak som kan redusere omfanget. Et tiltak elbilsjåfører kan gjøre, er å bruke bremsene mer jevnlig, og fysisk aktivere bremsepedalene fremfor utelukkende nedbremsing med elmotoren. Et av triksene som kan være til hjelp, er å bråbremse ved starten av bilkjøringen – bare pass på at ikke du har noen bak deg!

Utover dette står renhold og vedlikehold sentralt. Årlig service og jevnlig vask av bilen gjennom vinterhalvåret, er nemlig et bra tiltak for best mulig vedlikehold.

Ekstreme tilfeller av bremseslitasje oppleves dessverre oftere på verksted enn en skulle tro. Grunnen til at ekstreme tilfeller oppstår, er at mange dropper eller avventer service, slik at bilen bare så vidt oppnår EU-godkjenning, og deretter lar man det kanskje gå to nye år før det tas ny service. En slik tilnærming til bremseservice kan bli veldig dyrt, sammenlignet med for eksempel å bytte bremseklosser tidligere.

«Ta service jevnlig! Følg bilens anbefalte service-intervaller og service en gang pr. år. Da vil en kunne kjøre betydelig lengre avstand før man får slitte bremseskiver og klosser, og dermed  unngå at beløpet på bremseservice stiger veldig» sier Leif Bjarne Strandbakke.